Полезни съвети при сушенето на манатарки и как да ги сушим?

Същността на този метод говори за надеждното и качествено запазване на манатарките. Изсушаването е един доказан и лесен начин за запазване на гъби. Сушените манатарки не изгубват стойността и аромата си в продължение на няколко години. По правило, не само, че хранителните вещества и вкус не само се запазват, а дори се подобряват.

Преди манатарката да стане за сушене трябва да бъде основно почистена от пясък, листа, борови иглички и други примеси. В никакъв случай не трябва да миете с вода гъбата, защото няма да изсъхне бързо, само ще забавите процесът на сушене, а това няма да е добре защото някои филета могат да започнат да гният и качеството се променя в такъв случай.

Един от най-добрите варианти за сушене на манатарките е нанизани на конец. Те са по-ароматни, по-вкусно, отколкото в прясно състояние, а и сушенето е цялостно без да се налага допълнително обръщане или каквото и да е било пипане. Става лесно просто нанизвате филетата на здрав конец и връзвате нанизите на чисто и проветриво място.

Ако решите да изсушите гъбата на фурна направете следното: гъби, изложени на ситото, в легло от слама в железен тиган или лист от шперплат. Първо, те се изсушават при температура от 50 градус, докато станат лесно да се огъват, а след това повишаване на температурата до 70 градуса, и вече най-накрая се изсушават при температура 50 градуса.

Друг начин за сушене на манатарка е нарязана на филе наредена на скари подредени в специално изработена или купена готова сушилня. Този метод също е много добър и лесен за сушене, защото тук е нужно първо гъбата да бъде почистена от пясък и листа, отделена пънче от шапка, и след това нарязана на филета на специална машина. След това готовите почистени и нарязани филета се подреждат върху дървени или метални скари и се подреждат в сушилнята. В зависимост на какви градуси работи тя ще продължи процесът на сушене. След изваждането на готовата изсушена манатарка се събира и сортира по качество, и се слага в тъмни чували за да няма готовата гъба достъп до пряка слънчева светлина.

Има и още един метод за сушене на гъба, но той не предразполага сушене на много количество гъба, защото е по бавен и влияещ се от времето. Говорим за сушене в домашни условия на скари изложени на слънце нарязани отново на филета гъба. Тук процеса е бавен и не позволява много килограми изсушаване на гъба, но пък за собствено ползване е идеално.