Ето как да изкарате по 100 лева на ден с честен труд

Липсват обучени работници за събиране на гъби и това се оказва основният проблем в бранша. Затова преработвателите на диворастящи гъби са принудени да купуват и изнасят в пъти по-малко продукция, въпреки че България е един от основните износители в Европейския съюз. Еднодневните трудови договори да се прилагат и при наемането на работници за обработка на горски гъби – за това настояват от Асоциацията на преработвателите, съобщи БНТ.

Намирането на работници в сектора е проблем за цялата страна. Юлиян Колев е успял да обучи и да задържи 45 служители в преработвателното си предприятие в пазарджишкото село Алеко Константиново.

Все по-трудно за нас става намирането на работна ръка, тъй като ние сме сезонна дейност и нашите предприятия работят основно само през пролетта и през есента. Все по-малко и по-малко количества купуваме.

По-малките количества са и заради липсата на берачи на горски гъби. Въпреки че могат да печелят над 100 лева на ден, желаещите намаляват. От Асоциацията на преработвателите настояват за ползване на еднодневните договори, защото в някои от дните на кампанията се нуждаят от повече работници.

инж. Юлиян Колев, зам.-председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове
Получихме разбиране от министерството на земеделието, от министър Танева и заместник-министър Костов. Но за съжаление от социалното министерство не успяха да вникнат в нашия проблем и ни направиха отказ. Мълчалив отказ.

България изнася 99 процента от преработените горски гъби за Европейския съюз, като основни конкуренти на страната ни са Румъния, Сърбия и Македония.

Съседните на нас държави имат субсидиране от този бизнес и за нас е много трудно да се конкурираме с тях, защото все пак едно е да имаш данъци, друго е да имаш субсидии.

Контролът по изкупуването и преработката на диворастящи гъби у нас е на пет нива. От Асоциацията на преработвателите са категорични, че няма случай в България и в Европа да има отровен от горски гъби, закупени от магазинната мрежа.