Няколко наична да съхраним гъби за по-дълго време

Гъбите са много чувствителни по отношение на температурата и бързо се развалят. За целта преди да се пристъпи към съхраняването им в хладилник ги поставете в хартиен плик. Горният край на кесията трябва внимателно да се прегъне по такъв начин, че да бъде затворена на върха, но гъбите да могат да дишат. Хартията ще прииеме излишната влагата, затова е препоръчително книжната кесия да се постави в по-голям надупчен найлонов плик. Тази комбинация от два вида торбички ще позволи на гъбите да дишат, но не и да изсъхнат. Не мийте или режете гъбите преди да пристъпите към съхранение. Поставете пликовете в хладилник. Хладният въздух от него ще ги запази свежи за няколко дни. Гъбите всмукват силните миризми, затова ги съхранявайте далеч от храни със силен аромат.

Във фризер
Свежите гъби не са подходящи за съхраняване, но ако ги замразите във фризер ще се запазят около месец. Преди да пристъпите към процедурата, трябва внимателно да ги почистите. Това може да стане най-лесно, като ги потопите във вода, примесена с няколко лъжици брашно. Разтрийте ги с брашнената каша, докато паднат всички примеси, след което ги промийте с вода. Веднъж почистени, нарежете гъбите (ако са по-големи) и ги наредете върху пластмасова табла. Поставете таблата във фризера за около 30 минути, докато гъбите се замразят, след което ги извадете и поставете в пликове подходящи за съхранение във фризер.
Добър вариант за съхранение е гъбите да се запържат в малко масло, да се охладят и тогава да се поставят в херметически съдове за замразяване.
Друг начин за съхранение е бланширането. То прави гъбите жилави и не е задължително, ако не смятате да ги замразявате за по-дълъг период от 3 месеца. За целта напръскайте гъбите с лимонов сок, смесен с вода, след което ги поставете в кипяща вода за 3-5 минути, като не забравяйте да ги охладите след това. Трябва да знаете, че при замразяването си те неизбежно ще загубят от своя аромат и ще променят вкусовите си качества.

Сушете ги на слънце
За по-дълго съхранение се препоръчва сушене на гъбите, като при този метод значително се подобряват вкусовите им качества. Освен засиления аромат калоричността на гъбите също расте – около седем пъти повече, отколкото при тези в прясно състояние. За целта се подбират само здрави и без наранявания гъби. Нарязват се на шайби с дебелина около 0,5 см и се подреждат върху специално приготвени табли с решетъчна повърхност, които е необходимо да бъдат поставени не по-ниско от 0,5 м над земята. Гъбите се сушат не повече от два дни на проветриво и слънчево място. Когото са готови за съхранение, те се чупят леко при натиск с пръст, но ако е необходимо трябва да се доизсушат във фурна на най-ниската възможна степен за около един час.

Във фурната
Има и по-бърз начин за сушене на гъби, като по този начин се пести време, а така също може да се прилага и в домашни условия, но той е подходящ само за малки количества. За целта нарежете гъбите на тънки филийки и ги разстелете в тава, покрита с хартия за печене. Поставете ги в предварително загрята фурна до 60-65°С за 5-6 часа, като оставите вратичката на фурната леко открехната. Така изсушените гъби могат да бъдат съхранени и да запазят вкусовите си качества и аромат за дълъг период от време.