Още важни правила при бране на диворастящи гъби и плодове

Гъбите не са много желани в градината, тъй като е трудно да се отървем от тях. Но пък брането на ядливи гъби е истинска наслада за гастрономите. През септември и октомври те буквално изникват от земята. Но ако не знаете къде да търсите тези деликатеси, това често отнема много време и не е особено успешно. Така че тук бихме искали да ви представим най-популярните ядливи гъби, като ядливата манатарка (Boletus edulis), канеленокафявата манатарка (Xerocomus badius) и пачия крак (Cantharelus cibarius), и да ви дадем няколко съвета за тяхното бране.

Оборудването, което ще ви бъде необходимо за събиране на гъби, се състои от кошница, в която да ги слагате, и нож, с който да ги режете. Разбира се, задължителна е и книга за разпознаване на гъби. Трябва винаги да я носите с вас, когато отивате за гъби. Няма да ви е излишна също и лупа, за да разглеждате отблизо гъбите, които може да не разпознаете.

Ако сте новаци в брането на гъби, най-добре да вземете със себе си някой, който има добри познания за света на гъбите, защото в началото не е лесно да ги познавате. Центровете за обучение на възрастни често предлагат тематични пътешествия за бране на гъби – тук можете да научите и най-важните неща за начинаещи, както и подходящите места във вашата област.

Важни правила при бране на гъби:

Никога не опитвайте гъби, които не можете да разпознаете, дори и да ухаят добре и да изглеждат вкусни. Външният вид може да е много лъжлив и начинанието ви да свърши зле.
Ако искате да събирате гъби, които не можете да идентифицирате, за да можете да ги разгледате по-късно, взимайте и корените. В противен случай няма значение дали изтръгвате гъбите от земята, или ги режете до пънчето.
Никога не събирайте много малки гъби или гъби, които са гризани от животни или изтръгнати от земята.
Най-добре е да ядете гъбите в деня, в който сте ги набрали, тъй като се развалят бързо.
Никога не яжте сурови гъби.
Ако сте нови в брането на гъби, най-добре е да не отивате да събирате сами.

Най-популярните ядливи гъби, които се намират в нашите гори, са обикновената манатарка, канеленокафявата манатарка и пачият крак. Ето кратки описания на тези гъби.
Обикновена манатарка
Най-популярната гъба сред гъбарите е обикновената манатарка, наричана най-често само манатарка. Немското й име, Herrenpilz, означава „гъба на джентълмена” и произлиза от факта, че по традиция когато тази гъба е събирана, е трябвало да бъде предавана на земевладелеца или собственика на имението.

Манатарката принадлежи към род boletus, който е известен със здравата си месеста част. Гладката й гугла достига диаметър от 5-25 см. Тя е със светла до кестенява окраска. Тръбичките са белезникави, когато са млади, но по-старите са с жълт до зеленикав цвят. Пънчето е с форма на бухалка и е покрито с бяла мрежеста окраска. Манатарката се събира между септември и ноември в иглолистни гори, под смърчови дървета и, по правило преди първият скреж да стегне земята.

Не мийте манатарките, за да ги подготвите, тъй като могат да се напоят с вода. Най-добре е да използвате малка четка, за да ги изчеткате, или да ги избършете с малко кухненска хартия.

Канеленокафява манатарка
Както името й предполага, тази гъба, както и обикновената манатарка, принадлежи към рода boletus. Гуглата й е кестеново кафява и достига само между 5 и 10 см. Тръбичките първоначално са бели, но при по старите гъби стават жълтеникави или зеленикави. Когато бъде наранена, тя става синьозелена. Гъбата има много мек, леко кисел вкус. За начинаещите гъбари е трудно да различават обикновената от канеленокафявата манатарка.

Канеленокафявата манатарка расте предимно в иглолистни гори под смърчови дървета и лиственици. Понякога може да се срещне и в широколистни гори, обикновено от септември до ноември.

Внимавайте: Канеленокафявата манатарка не може да се яде сурова! Тя е отровна и причинява диария, повдигане и повръщане.

Пачи крак
Пачият крак е известна като гурме гъба поради вкусното й сочно месо и прекрасен аромат. Известна е също като жълтурка. Пачият крак е жълтъчено жълта или бледожълта на цвят. Гуглата й достига диаметър 10-15 см. Шапката е вдлъбната до фуниевидна, но ръбът й е извит. С възрастта тя се изправя навън и се удебелява в средата. Пластинките й също са оцветени в жълтъчено жълто и стигат почти до пънчето.

Пачият крак има много приятна, плодова миризма, напомняща кайсии. Пачият крак се среща както в иглолистни, така и в широколистни гори. В горските поляни килимите от пачи крак са често срещана гледка.

Внимание: Пачият крак има опасен двойник, лъжливият пачи крак. Той е слабо отровен и поглъщането може да доведе до стомашно-чревно разстройство. Шапката изглежда измамно като тази на истинския пачи крак, но при разглеждане отблизо могат да се забележат разликите: Пластинките й свършват при пънчето и обикновено са по-тъмни от шапката. Шапката е значително по-тънка. Пънчето е тънко и кухо.